Borůvky jako biopotravina
Borůvky jsou ovoce s velice silným léčebným potenciálem. Jsou prospěšné pro lidi s cukrovkou a pomáhají regenerovat a čistit naše tělo. Tyto temně modré plody rostoucí převážně v jehličnatých lesích ve formě porostů tvořících velké husté koberce známe už od dětství.
Borůvky nám významně pomáhají už mnoho staletí. Jsou zdrojem vitamínu C, který podporuje náš imunitní systém a preventivně nás chrání před nachlazením, infekčními chorobami atd. Nejen čerstvé, ale i sušené borůvky patří mezi nejlepší přírodní zdroje antioxidantů, tříslovin a železa. A právě tyto látky dělají http://www.jaktodelaji.cz/ z borůvek „superpotravinu’’.
Vysoký obsah antioxidantů funguje v našem těle jako ochrana před viry a bakteriemi nebo volnými radikály. Jsou také nápomocny při uzdravování po nemoci. Ať už je konzumujeme čerstvé, mražené, sušené nebo zavařené, jsou přírodním lékem na respirační onemocnění, chřipku i angínu. Nezanedbatelný je i jejich vliv na udržování si dobrého zraku a prevenci proti šerosleposti. Jsou také po staletí používána v rodinách při střevních potížích a kolikách nebo průjmech. Obsažené látky snižují hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Toto ovoce si našlo také uplatnění v kuchyni, třeba na výrobu kynutých knedlíků, palačinek, ovocných koktejlů a salátů. Dokonce si můžeme doma připravit borůvkovou zmrzlinu nebo upéct borůvkový koláč. Pokud máme sušené borůvky, můžeme je smíchat s tvarohem, aby zvláčněly a použít je na ozdobu moučníků také. Stejně tak si na nich pochutnáme i v jogurtu. Sušené plody můžeme jednoduše mlsat i u televize jen tak.
Borůvky jsou určitě opravdovým darem přírody. Bohužel v lese je velice specifické klima, které nedokážeme uměle vytvořit na zahradě, abychom si tyto polštáře lahodných plodů mohli pěstovat. Naštěstí se u nás zabydlely rostliny kanadské borůvky, které mají stejně příznivý dopad na náš organismus. A pokud zahrádku nemáme, můžeme si kvalitně sušené plody zakoupit.